Campuran Warna
HITAM:
Sekiranya tidak ada paste atau liquid hitam, kombinasi royal blue, merah, oren dan kuning lemon boleh menghasilkan hitam. Membeli warna hitam bukanlah penyelesaian untuk menghasilkan aising berwarna hitam Berapa banyak pun kita masukkan hitam, kita tidak akan mendapat aising hitam yang sebenarnya. Tipnya – campurkan dark brown colour atau warna coklat ataupun chocolate emulco dengan warna hitam. Ia perlu disimpan didalam chiller semalaman.
GOLD:
Sedikit warna coklat dicampurkan dengan lemon yellow.
Atau boleh juga gunakan lemon yellow, 3 bahagian oren dan 1 bahagian red.
COKLAT:
Campuran merah dan hijau boleh menghasilkan coklat. Kadang-kadang warna hijau akan terlebih ton kerana asid di dalam aising, misalnya daripada jus lemon dan cream of tar tar, jadi abaikan penggunaan asid. Juga campurkan ¼ tsp air ke dalam bancuhan warna sebelum dimasukkan ke dalam BC untuk menghapuskan ton hijau.
MERAH:
Payah untuk menghasilkan warna merah terang? Campurkan pewarna merah ke dalam BC dan simpan 24 jam. Warnanya akan semakin terang dan gelap.(Saya mewarnakan BC dengan warna merah dan simpan di dalam peti untuk beberapa lama untuk kemudahan membuat art writing. Warna merah semakin lama disimpan semakin terang warnanya. Untuk tujuan penyimpanan lama ini, BC tidak dicampur susu kerana BC yang mengandungi susu dikatakan hanya tahan dua minggu sekiranya disimpan di dalam bekas kedap udara dan disimpan di dalam chiller. Susu akan memberi rasa yang lain pada BC jika lebih dua minggu disimpan)
UNGU:
Pastikan campurkan susu ke dalam pewarna. BC tidak akan menjadi warna biru pudar.
PASTEL:
Campurkan 2 bahagian putih dan 1 bahagian mana-mana warna pilihan
APRIKOT:
2 bahagian oren campur 1 bahagian golden yellow
AQUA:
5 bahagian sky blue campur 1 bahagian hijau daun/leaf green
AVOCADO:
4 bahagian lemon yellow campur 1 bahagian leaf green campur sentuhan warna hitam
BURGUNDY:
5 bahagian rose pink campur 1 bahagian violet
CHARTREUSE:
5 bahagian lemon yellow campur 1 bahagian hijau daun
RUST:
8 bahagian Oren campur 2 bahagian merah campur 1 bahagian brown
COPPER:
1 bahagian golden yellow campur 1 bahagian brown campur 1 bahagian christmas red
CORAL:
3 bahagian rose pink campur dua bahagian lemon yellow
LAVENDER:
5 pink campur 1 bahagian violet
SILVER/GRAY:
1 bahagian hitam campur 1 bahagian biru
TURQOISE:
6 bahagian biru campur 1 bahagian lemon yellow
TEAL: 9 bahagian sky blue campur 1 bahagian lemon yellow
MAUVE: 5 bahagian rose pink campur 2 bahagian oren campur 2 bahagian merah dan 1 bahagian hitam
PLUM :1 bahagian violet campur sentuhan chrismas red
MAROON: 4 bahagian red dan 1 bahagian burgundy
MOSS GREEN: 3 bahagian lemon yellow campur 2 bahagian violet
NAVY BLUE :1 bahagian sky blue campur 1 bahagian violet
GRAPE: 1 bahagian sky blue campur 6 bahagian rose pink
Info ni dikongsi dr facebook rakan baker - Safura Resepi..(Thanks Che Pora)
No comments:
Post a Comment